loveprintable

Ik drink geen alcohol. Echt? Ja, echt, niks. Mijn man trouwens ook niet for that matter.
“Waarom niet?”
Dat is steevast de vraag die ik (of wij) krijgen als het op dat onderwerp aankomt. Voor mezelf is de reden eigenlijk enorm simpel. Ik lust het gewoon niet. Wijn niet, champagne of cava niet en bier al zeker niet. En ja, ik heb het ooit allemaal wel geproefd. Meer dan eens zelfs. Maar niemand heeft er mij ooit een plezier mee gedaan. Mijn man drinkt niet uit principe en ja, ook hij heeft het allemaal wel al eens geproefd. Voor ik mijn man leerde kennen, voelde ik mij op een of andere manier altijd wel verplicht om ook iets te drinken als het erop aankwam. Meestal gewoon om de waaromvraag of de grote verwondering te vermijden. Nu is het makkelijker. Met twee sta je altijd sterker.
En het heeft zo zijn voordelen. Financieel, bijvoorbeeld, is het een enorm voordeel. Vergelijk maar gewoon eens de prijs van een menu met of zonder aangepaste wijnen als je uit eten gaat. Of vul eens je winkelkarretje met een paar flessen wijn en wat bier… We hoeven ons ook nooit af te vragen wie Bob zal spelen als we weggaan en de volgende ochtend moeten we nooit afrekenen met een kater en is onze zondag niet verpest omdat we ons slecht voelen.

Die verwonderde blikken en die “waarom niet”-vraag begrijp ik dus eigenlijk niet zo goed. “Waarom wel” zou de vraag moeten zijn. Begrijp me niet verkeerd: ik heb helemaal niks tegen de occasionele drinker en als je plezier hebt van een glaasje wijn tijdens het eten moet je het voor mij niet laten. Ik heb het vooral moeilijk met het feit dat niet drinken steeds als raar beschouwd wordt. Dat mensen soms doen alsof je van een andere planeet komt omdat je geen alcohol drinkt. Want, neem het van mij aan, zo reageren mensen echt. En waar ik het nog moeilijker mee heb, is, als we al eens gaan eten, met een andere tafel waarvan ik iedereen lustig de alcohol zie naar binnen gieten en daarna in de auto stappen. Het moest maar eens mijn kind zijn die ze straks omver rijden, denk ik dan.

Geef mij dus maar een lekkere tas cappuccino in plaats van een glas wijn. Ik heb niet het gevoel dat ik iets mis en eerlijk gezegd hoop ik dat mijn kinderen er later hetzelfde over denken. Geen alcohol drinken maakt mij echt niet ongelukkig. En bij de volgende waaromvraag ga ik vanaf nu gewoon verwijzen naar dit blogbericht, denk ik, ik heb het er een beetje mee gehad.

Tags: , , , , ,