Vandaag staat dit artikel in De Morgen over waarom jonge leerkrachten uit het onderwijs stappen. Goeie timing, net op de dag dat ik gefrustreerd rondloop en zin heb om ook uit het onderwijs te stappen en wel omwille van onderstaand verhaal:

Na 2 jaar en 2 maand in eenzelfde school gewerkt te hebben, krijg ik eind juni telefoon van de directeur (ik ben op dat moment in zwangerschapsverlof). Het gesprek gaat ongeveer als volgt (wat schuin staat is wat ik denk en niet wat ik antwoord):
Directeur: “Ik heb eigenlijk geen zo’n goed nieuws voor jou, er zijn geen vrije uren meer voor leerkracht gasv (het ambt waarin ik tewerkgesteld was). Het is niet dat we er iets op tegen hebben dat mensen in zwangerschapsverlof gaan of ouderschapsverlof aanvragen maar euh… (hoe deze zin eindigde weet ik niet meer goed want ik was te verbouwereerd dat hij überhaupt werd uitgesproken). Wat ik wel eventueel kan aanbieden zijn uren in de zorgklas, dat is wel iets totaal anders. Dat is de kinderen eten geven en soms komt er ook wat til- en hefwerk aan te pas maar ik zie dat jou wel doe. Het is wel zo dat ik in september in principe moet kunnen starten met de klastitularis die gans het jaar voor de klas zal staan en met jou ouderschapsverlof… maar ja ik ga dat dan wel oplossen. (uh pardon? Betekent dit dan dat geen enkele leerkracht in september ouderschapsverlof kan nemen? Raar…) Denk er eens over na en bel mij vrijdag op.”

En dat is wat ik doe, erover nadenken. In principe moet ik er niet heel lang over nadenken. Ook al is de jobaanbieding niet direct wat ik zoek, ik zou toch blij zijn weer in dezelfde school te kunnen werken. De school ligt trouwens op 5 minuten van mijn deur en de uren die ik zou krijgen zijn ideaal combineerbaar met de ochtendrush van kindjes afzetten en ophalen aan school en crèche. Ik bel dus de directeur op en deel hem mee dat ik de aanbieding aanvaard. Dit is zijn antwoord: “dat is goed maar hou er rekening mee dat ik deze week telefoon heb gekregen van iemand die TADD (als je in het onderwijs TADD’er bent, heb je voorrang op iemand die tijdelijk is – je hebt dus nog geen vaste benoeming maar de school moet jou wel voornemen) is in mijn school. Ik weet niet waarom hij belde maar hou er rekening mee dat als hij hier terug werk wil, ik hem voorrang moet geven op jou. Reken er dus niet teveel op.” We sluiten het gesprek af met de afspraak dat de directeur me zal terugbellen eind augustus om te laten weten of ik nu al dan niet de job heb.

En zo naderde vorige week het einde van augustus en had ik nog steeds niets gehoord. Ik bel een paar keer naar school en krijg de directeur maar niet te pakken. Uiteindelijk krijg ik zijn gsm nummer en bel hem op. Hij zegt dat hij nog steeds niks weet van de persoon die TADD is en dat hij dus nog steeds niet kan bevestigen of ik de job al dan niet heb. Weer spreken we af dat hij mij zal opbellen. Weer hoor ik niks. Het is al donderdag, de voorlaatste dag van de vakantie. Ik besluit aan te loggen op smartschool (dit is het schoolplatform waar alle mails op toekomen, waar het leerlingenvolgsysteem op staat en in principe alles wat je als leerkracht ook maar kan nodig hebben). Ik probeer aan te loggen en krijg de melding: “uw account werd afgesloten”. Alle alarmbelletjes in mij gaan af rinkelen. Wat ik al vermoedde vanaf het eerste moment (of wat mijn buikgevoel me zei), wordt bevestigd door een afgesloten account: vergeet het maar dat je nog een job hebt. Ik ben te koppig om de school zelf nog een keer op te bellen want ik vind dat de directeur mij toch tenminste uit beleefdheid kan laten weten dat ik geen job meer heb.

Vandaag besluit ik dus maar de RVA op te bellen met de vraag of ik mijn ouderschapsverlof kan annuleren. De school moet ik ook nog opbellen want ik vind mijn C4 die ik in juni kreeg niet meer terug (als tijdelijke in het onderwijs word je in juni elk jaar opnieuw ontslagen om dan in september met een nieuw contract op te starten) en aangezien ik deze nodig heb om te stempelen, moet ik dus wel bellen. Ik krijg de directeur niet aan de lijn (en ik vraag ook niet naar hem want ik vind nog altijd dat hij mij moet bellen) maar ik krijg wel te horen dat er iemand nieuw werd aanvaard voor de job die ik in juni werd aangeboden. Van die persoon die voorrang had op mij is geen sprake meer… Ik sta echt versteld. Waarom werd ik zo aan het lijntje gehouden? Ik ben aan de kant geschoven omdat ik twee maand extra voor mijn zoontje wou zorgen…en dat in het onderwijs… wat een ironie. En als tijdelijke in het onderwijs heb ik natuurlijk geen enkel recht en moet ik maar ondergaan dat ik zo behandeld word nadat ik me twee jaar voor de school hebt ingezet. Ik heb voor deze school zelfs de derde verjaardag van mijn dochtertje moeten missen omdat deze op de zondag van de opendeur van de school viel en iedereen verplicht gans het weekend moest aanwezig zijn. Ik ben altijd met alles inorde geweest en kreeg goeie evaluaties in de school. Toch word ik nu aan de kant geschoven en voel ik mij gelijkwaardig aan de vuilbak naast het bureau van de directeur… Waarom stapt 1 op 4 uit het onderwijs? Tja…

Tags: , ,