Bijna vijf jaar geleden, toen ik zwanger was van Elisa, besloot ik om flesvoeding te geven. Omdat ik niet denk dat moedermelk zoveel beter is dan flesvoeding maar de doorslag voor mijn keuze was toch gewoon het feit dat ik mezelf geen borstvoeding zag geven en ik me niet goed voelde bij het idee eraan. Ik heb het me beklaagd. Elisa was nog geen uur op de wereld en was “op zoek” en haar die fles opdringen voelde zo onnatuurlijk aan dat ik het me dus beklaagde…Met Florian besloot ik het dus anders te doen: deze keer ging ik resoluut voor borstvoeding. Het resultaat (dit keer niet na een uur maar na een dag) was echter dezelfde: ik heb het me beklaagd. Dit keer was de hoofdreden een pijnlijke kloof die me drie weken lang de borstvoeding deed ontzien. Daarnaast vond ik de borstvoeding ook heel vermoeiend. Florian kwam elke twee uur (of zelfs nog vaker), ook ’s nachts, voor voeding: ik was snel op en voelde me oververmoeid. Na een kleine drie maanden in dit ritme voelde ik me na bijna letterlijk “leeg”. Ik liet de vroedvrouw komen en die raadde me aan te beginnen afbouwen. Het plan was om fles- en borstvoeding af te wisselen om dan na een tweetal weken volledig op fles over te schakelen. Het plan draaide echter iets anders uit en tegen mijn eigen verwachtingen in geef ik nu, na bijna 4 maanden nog steeds borstvoeding aan Florian. Dat komt omdat ik er nu pas echt van kan genieten en dat dankzij de combinatie met flesvoeding. Vooral het feit dat er meer tijd tussen de voedingen is nu maakt het voor mij een stuk aangenamer. Nu is het plan: zolang Florian nog om nachtvoeding vraagt, blijf ik borstvoeding geven. Want eerlijk is eerlijk: ’s nachts is het gewoon gemakkelijk.


Mocht ik (puur theoretisch gezien dan) een derde baby krijgen dan zou ik het eerlijk gezegd niet weten. De trend is de laatste jaren enorm pro borstvoeding aan het neigen. Het zou beter zijn voor alles: voor jezelf, voor de baby… Ik ben eerlijk gezegd wel benieuwd… Zal Florian minder ziek zijn dan Elisa? Ik weet het niet, de komende maanden en jaren gaan het moeten uitwijzen. En dan nog, met twee kinderen kun je geen statistieken maken natuurlijk. Wat is het beste? Ik kan vergelijken en toch weet ik het niet. Zoals met alles hebben beide pro’s en contra’s. Het is ook allemaal zo tijdsgebonden. Ik denk dat de meeste van mijn leeftijdsgenoten tijdens hun eerste levensmaanden de fles hebben gekregen. Ga ik nog een stukje verder terug in de tijd dan bestond de vraag fles- of borstvoeding gewoon niet. Het was enkel dat. Ergens is het ook onnatuurlijk, die fles, maar langs de andere kant… Is er ooit een tijd geweest waarin de meeste mama’s na een kleine 15 weken terug aan het werk moesten? Waar baby’s in crèches werden gedropt? Nee. Dus ergens kun je het ons niet kwalijk nemen zeker? Dat we zover van wat natuurlijk is, zijn verwijderd? Bizar is ook dat we er zoveel vragen over hebben. Eventjes googelen en je vindt honderden pagina’s met info over borstvoeding. Persoonlijk vond ik deze erg interessant. De eerste zinnen uit het artikel zijn al erg sprekend en reflecteren precies hoe ik erover denk: “hoe werd borstvoeding geven zo nodeloos ingewikkeld? Jaar na jaar word ik iedere keer weer verrast, hoe krijgen we het voor elkaar om steeds opnieuw nieuwe ingewikkelde dingen te verzinnen voor iets dat makkelijk, natuurlijk en zonder problemen zou moeten zijn.” En het is zo. Ook ik heb geworsteld met die borstvoeding maar zoals ik al schreef, ik denk dat het veel met de tijdgeest te maken heeft. Of lees gewoon eens dit artikel: “borst of fles: wat maakt het uit?” Ik hou van de heerlijke, nuchtere kijk van het artikel op beide. Of als je mijn advies zou vragen: sla alle goedbedoelde adviezen in de wind en doe wat voor jou werkt en waar jij je goed bij voelt.

 

Tags: , ,