Het startte met het wordt dringend tijd dat om Elisa’s kleerkast te reorganiseren, om te kijken wat weg mag, de zomerstapel klaar te leggen, enzovoort enzoverder. Afin, je weet waarschijnlijk wel wat ik bedoel. Met die gedachte en het toevallig lezen van deze post begon mijn Marie Kondo – en ondertussen mag ik het zo wel noemen – obsessie. Of beter gezegd: mijn obsessie begon nadat ik zo happy werd van het resultaat van een simpele reorganisatie van de t-shirt stapel in mijn kleerkast. Ik had onmiddellijk geleerd dat je enorm veel plaats kunt creëren en bovendien een overzichtelijke kast kunt krijgen door gewoon slim te plooien en slim op te bergen. Ik struinde Pinterest af met de zoekwoorden KonMari en Marie Kondo. Het is onvoorstelbaar wat je vindt. Eerst dacht ik: ik koop het boek niet, alles wat ik moet weten, vind ik zo wel. Maar de verleiding werd te groot en ik kocht het toch.

9200000036034901

Eerlijk gezegd was ik vrij verrast toen ik het boek effectief in mijn handen had: het bevat namelijk geen énkele foto. Een boek over opruimen met enkel tekst in was totaal het omgekeerde van het boek dat ik voor ogen had. Maar het leest echt als een trein. Ik heb het nog niet volledig uit omdat de kriebels om er in te vliegen te groot waren maar het stuk waarmee het allemaal begon, namelijk dat over kledij, heb ik gelezen. Want dat is ook meteen waarmee je moet beginnen volgens de MariKondo-methode: met kledij.

Eerst en vooral: haar principe is vrij eenvoudig: “eerst opruimen, dan opbergen”. Je denkt vast: “dat is niet nieuw dat wist ik zo ook wel”. Dat dacht ik ook. Tot ik verder las. Marie Kondo hamert in haar boek enorm op eerst grondig opruimen, binnen éénzelfde categorie. Volgens haar is dat de enige manier om niet te hervallen in nieuwe rommel of oude gewoontes. En hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik ervan overtuigd ben dat ze gelijk heeft. Eigenlijk leunt haar methode ook wel aan tegen het idee van minimalistisch leven hetzij veel minder streng.

7c41f61e664f6d11a709ef6ed0e789d2
Hoe je dat grondig opruimen volgens haar dan concreet moet aanpakken? Simpel gezegd: je moet gewoon alles maar dan ook alles door je handen laten gaan en je afvragen: “word ik hier blij van?”. Als je er niet blij van wordt, doe je het weg. Er zijn natuurlijk enkele uitzonderingen op deze regel maar daar ga ik hier nu niet over gaan uitweiden. Het ging tenslotte over de kleerkast van mijn dochter, remember?

Geheel volgens haar methode ging ik twee dagen geleden aan de slag in de kamer van Elisa.

1) Eerst grondig opruimen. Dus: alles wat binnen de categorie valt (ja, ook sjaals, mutsen, riemen, enzoverder) door je handen laten passeren. Ook dingen die op een andere plaats hangen maar binnen de categorie vallen die je wil opruimen, leg je erbij (bijvoorbeeld een jas die nog aan de kapstok in de hal hangt).

Dit was haar kleerkast voor de grote opruimactie (zie je wel dat het dringend was?)

Dit was haar kleerkast voor de grote opruimactie (zie je wel dat het dringend was?

 

Haar onderbroeken en kousen lade...

Haar onderbroeken en kousen lade…

Haar "ik weet niet goed waar ik dit moet leggen" lade.

Haar “ik weet niet goed waar ik dit moet leggen” lade.

Alles op een stapel (de dingen die buiten het zicht van de foto liggen dan nog niet meegerekend).

Alles op een stapel (de dingen die buiten het zicht van de foto liggen dan nog niet meegerekend).

Ander standpunt. Hier had ik al enigszins wat gesorteerd, al zou je dat niet zeggen: de stapel tegen de chauffage was de "ik word hier niet blij van-stapel".

Ander standpunt. Hier had ik al enigszins wat gesorteerd, al zou je dat niet zeggen: de stapel tegen de chauffage was de “ik word hier niet blij van-stapel”.

2) Plooien volgens de KonMari-methode en opbergen. Eerlijk: dit nam even tijd in beslag. Niet het plooien maar vooral het nadenken wat ik waar zou leggen.

 

Opnieuw haar kleerkast. Merk je de visuele schuine "van linksonder naar rechtsboven" lijn?

Opnieuw haar kleerkast. Merk je de visuele schuine “van linksonder naar rechtsboven” lijn?

 

De longsleeves en t-shirts die oorspronkelijk in onoverzichtelijke stapels in haar kleerkast lagen, passen nu in 1 lade!

De longsleeves en t-shirts die oorspronkelijk in onoverzichtelijke stapels in haar kleerkast lagen, passen nu in 1 lade!

Opnieuw de onderbroeken en kousen lade: van plaats te kort naar plaat te veel!

Opnieuw de onderbroeken en kousen lade: van plaats te kort naar plaats te veel!

And now, if you’ll excuse me, maar ik wil dringend aan mijn kleerkast beginnen…

Tags: , , , , , ,