Het wordt kouder buiten… Het weer bij uitstek dus om uw bakmateriaal nog eens van onder het stof te halen. Vorige zondag bakten wij hier for the first time ever koekjes! Dat kwam door een samenloop van omstandigheden. Op onze rampuitstap naar de Ikea op zaterdag (ja, dat was onze schreeuwende peuter die je hoorde, mocht je daar toevallig ook geweest zijn) had Elisa uitsteekvormpjes gevonden die ze wou meenemen. En op zondagmorgen kreeg ik met een maand vervroeging mijn kerst- en verjaardagscadeau al! Mijn man had in de Carrefour namelijk de laatste Kenwood kMix gespot aan een sterk verlaagde prijs. Hij belde mij, ik checkte de laagste prijs die ik vond op het internet en ja hoor, in de Carrefour stond hij nog eens 45 euro goedkoper dus dat konden we niet laten liggen.

Ik ging aan de slag met een recept die ik vond voor chocolade uitsteek-koekjes.

Wat heb je nodig?
220gr patisseriebloem
2gr bakpoeder
een snuifje zout
145gr suiker
120gr boter (op kamertemperatuur)
5ml vanille-extract
1 ei (op kamertemperatuur)
40gr cacaopoeder (goeie!)

Hoe ga je te werk?
Begin met het zout, bakpoeder en bloem samen in een kom te voegen.
IMG_4357
In een andere kom mix je de suiker en de boter tot ze mooi een geheel vormen. Voeg het ei en de vanille-extract toe, mix nog even door en voeg tenslotte ook nog de cacaopoeder toe en mix alles nog een laatste keer goed door.

IMG_4371

Spatel nu de bloem in twee keer door het chocolademengsel. Verpak het deeg in plastiekfolie, maak er een dikke vierkante vorm van en laat 30 minuten hard worden in de koelkast. Misschien kunt ge ondertussen uw keuken wat opruimen! Of niet.

Daarna kan de pret beginnen: bestrooi eerst je tafel of werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een halve centimeter dikte ongeveer.
IMG_4380

Als je deeg klaar is, kun je beginnen met het uitsteken van de vormpjes. Als je geen vormpjes liggen hebt, kun je ook gewoon ronde koekjes maken natuurlijk door bijvoorbeeld een glas te gebruiken. Vergeet ook hier niet de rand wat in te bloemen zodat je deeg niet in de vorm blijft plakken. Bij dit gedeelte kun je natuurlijk ook je kroost betrekken. Dolle pret dit!
IMG_4386

En dan, hup, de oven in: 9 à 10 minuten op 175 graden en ze zijn klaar!
IMG_4394

Wij kozen ervoor om eens helemaal zot te doen en dus smolt ik wat chocolade en versierden we de koekjes verder met wat snoepjes:

IMG_0045

Tags: , , ,