Lieve Elisa,

Je eerste dansles zit er op. Dat is op zich niet speciaal en toch voelt het een beetje als een nieuwe fase aan. Ik ben de laatste maanden zo erg bezig geweest met je broer dat ik soms vergeet dat jij ondertussen ook aan het groeien en aan het veranderen bent. Het feit dat je nu officieel lid bent van een dansschool maakt dat ik hier weer eventjes aan herinnerd word. Je bent plots oud genoeg om al “lid van” iets te zijn.
Ik hoor mezelf vaak tegen mensen zeggen: “ik zal blij zijn als we eens een jaartje verder zijn” en daarmee bedoel ik eigenlijk dat ik blij zal zijn dat jouw broer een jaartje ouder is. Ik vond het namelijk bij jou een leuke leeftijd zo tussen één en twee jaar. Het leren lopen en het beginnend gebabbel. Eindelijk een einde aan dat eindeloze gezeul met de maxi-cosi. Ik weet nog wat voor verademing het was eens jij op je voetjes kon staan en ik eindelijk mijn handen vrij had voor andere dingen. Het mag met je broer ook al zo ver zijn voor mij part. Maar dan realiseer ik me dat jij dan al vijf  jaar wordt en ik ben een beetje bang dat ik je vierde levensjaar wat zal “gemist” hebben. Het is zo dubbel allemaal. Ik ben zo benieuwd naar hoe ons gezinnetje zal evolueren eens Florian iets ouder is en toch… Toch mag de tijd aan de andere kant ook eventjes stil staan.


Je hebt het wat moeilijk de laatste tijd. Vooral met slapen. We denken dat je bang bent in het donker maar jij kan niet precies aangeven wat er scheelt en dat maakt het voor ons lastig om je te helpen. ’s Nachts word je meerdere keren wakker en dan sta je ons in de gang te roepen met heel veel paniek in je stem. Je wil niet meer in je eigen bed en de nacht duurt te lang voor jou. Het is onvoorstelbaar hoe zo’n kleine meid het volhoudt om overdag naar school te gaan en ’s nachts toch niet te slapen. Ik snap niet dat je niet doodmoe bent en gewoon slaapt. We hebben al van alles geprobeerd: een nachtlampje erbij, de deur openlaten, met je praten over je angsten, even bij je liggen… We zitten nu op het punt dat je zelfs “gestraft” wordt na een slechte nacht. Je kleine disney-figuurtjes waar je zo dol op bent, zijn voorlopig weggeborgen. Je filmpjes, waar je nog doller op bent, zijn off-limits. We zijn niet gelukkig met deze aanpak maar we zijn zó moe dat we alles willen proberen. En toch helpt het allemaal niet. Je angst is zoveel groter dan de liefde voor je figuurtjes en je filmpjes. Je bent bereid het allemaal op te geven om ons toch maar dicht bij je te hebben ’s nachts. Het is waarschijnlijk maar een fase en het gaat wel weer voor bij (hoe sneller, hoe liever) maar je timing, kleine meid, kon echt niet meer slechter. Eén kind dat niet slaapt in huis is méér dan genoeg…
Je doet het gelukkig heel goed op school. De juf zegt dat jij zo flink bent in de klas en dat maakt me trots. Ook gisteren, toen ik samen met een 10-tal andere ouders probeerde te piepen door de letters van Rose De Leyn in de melkglas-deur die jou scheidde van mij tijdens je eerste dansles, was ik trots. Ik zag dat je juf gelijk heeft en dat jij inderdaad een flinke meid bent. Je deed alles wat de dansjuf vroeg en je deed zo goed mee. Het enige waar je nog aan moet werken is het je niet laten doen door de andere kinderen. Dat zit er nog steeds een klein beetje in bij jou. Je hebt al een ganse weg afgelegd, je loopt niet meer weg als er een ander kindje in een straal van 5 meter in jouw buurt komt maar toch… er is nog wat werk aan de winkel.
Elisa, kleine kleuter van me, soms zouden we je aan de muur willen plakken maar gelukkig ben je meestal gewoon een leuk kind. Je bent enorm aandoenlijk als je bezig bent met je broer. Het is grappig hoe je altijd alles wil nadoen wat je net gezien of beleefd hebt. Ben ik naar de kinesiste geweest dan weet ik dat we thuis van kinesiste gaan spelen… Of naar de schoonheidsspecialiste of de kapper of de kledij winkel… Alles maar dan ook alles doe je na. Ik ben benieuwd om te zien hoe je als persoontje verder zal ontwikkelen. Hopelijk word je vooral een vrolijke en gelukkige meid die van het leven geniet. Hopelijk kun je in je leven alles doen wat je wil doen en graag doet. Hopelijk word je een slimme meid die dingen voor haarzelf kan beslissen. We gaan je niet kunnen behoeden van eens iets doms te doen maar weet dat we er altijd voor je zullen zijn. Maar voor nu… blijf nog eventjes klein.

Tags: , ,