De laatste dag van het jaar… Het was onvermijdelijk dat daar een lijstje van moest komen in navolging van veel andere blogs. Zoals ik in mijn vorige post al zei, zal 2014 voor mij altijd het jaar zijn waaraan we begonnen als een gezin met drie leden en eindigden als een gezin van vier. Het hoogtepunt van 2014 was voor mij dan natuurlijk de geboorte van Florian. Een absolute nummer twee van hoogtepunten is onze tweedaagse naar Disneyland ergens in maart geweest. Die tweedaagse was een soort van afscheid van ons gezinsleven met 1 kind. Vier jaar lang had onze dochter steeds alle aandacht voor zich gehad maar ze heeft de geboorte van haar broer zo fantastisch opgenomen. Het gekke is dat als we nu spreken over ons leven met ons drietjes van voor de geboorte van haar broer ze raar kijkt… Voor haar is het al alsof hij er altijd bij is geweest en voor ons eigenlijk ook. Gek hoe dingen zo snel een plaats krijgen in je leven.

En dan over tot de orde van de dag want het ging over lijstjes:

2014 in beeld:

1. Upside Down

Geen film van 2014 maar ik zag hem in 2014 en vandaar belandt hij in mijn lijstje. Een aparte film, that’s for sure, eigenlijk is het een liefdesverhaal maar dan heel apart omkaderd. De twee geliefden wonen namelijk in twee verschillende werelden. Onder elkaar of boven elkaar, afhankelijk van hoe je het bekijkt. De twee werelden stoten elkaar af: ze worden elk door de zwaartekracht naar hun kant getrokken. Moeilijk dus voor hen om bij elkaar te komen. Klinkt een beetje als science-fiction? Dat is het wellicht ook en ik moet erbij zeggen dat science-fiction nu echt wel mijn ding niet is en ik deze film toch fantastisch vond.

images (2)

2. Interstellar

Een complexe film om kort samen te vatten maar ik ga mij toch aan een poging wagen. Er is een ziekte op aarde waardoor alle gewassen afsterven en er een einde lijkt te komen aan het leven op onze planeet. De enige mogelijkheid is dat de mensheid een andere planeet vindt waarop we verder kunnen. Uiteindelijk wordt een wormgat gevonden en dit zorgt voor de meeste emotionele scènes van de film want een half uur dààr is gelijk aan een aantal jaar hier. Hoofdrolspeler Matthew McConaughey heeft een dochter en een zoon op aarde die dus plots stukken ouder zijn en hij dus grote delen van hun leven heeft gemist. Misschien geen onbelangrijk detail maar de film is wetenschappelijk accuraat: dat maakt het idee van de film misschien nog beter want zo zou het echt kunnen zijn. Volgens imdb trouwens de film van het jaar…

untitled (6)

3. Her

Oef, deze kan ik wel kort samenvatten: een schrijver wordt verliefd op “de vrouw” achter zijn nieuw besturingssysteem. Misschien nog niet zo onrealistisch als het lijkt… Mooi in beeld gebracht, kijken dus.

4. The Killing

Op de valreep nog een serie. Ondanks het feit dat de nummers 1 tot 3 films waren, zijn series toch een belangrijke bron van ontspanning geweest voor mij dit jaar. Maar omdat ik er al eens een blogbericht over schreef, wou ik het nu vooral over films hebben. Maar kijk, op de valreep toch nog The Killing. In afwachting van het vervolg op The Walking Dead in februari zijn we ergens begin december beginnen kijken naar The Killing (de Amerikaanse versie). Qua insteek niks bijzonders want het gaat over twee inspecteurs die moorden oplossen. “Been there, done that”, denk je? Niet dus. Enorm spannend vind ik deze serie.

untitled (7)

Shame on me: deze lijst is kort, té kort. In een normaal jaar (zonder baby dus) zie ik veel meer films. Misschien komt dit dan maar op mijn lijst met goede voornemens: minstens 12 films kijken. Eén per maand moet toch wel haalbaar zijn?

2014 in klank:

Muziek, toch wel een belangrijk onderdeel in mijn dagelijks leven. Muziek is voor mij ontspanning en soms afleiding. Als ik in de wagen zit, als ik aan het strijken ben, als ik thuiskom en ik wil mijn hoofd leeg maken: dan is er muziek.

1. Band of Horses: The Funeral en Detlev Schrempf

Waarom Band of Horses en specifiek deze twee liedjes? Beide liedjes zijn al enkele jaren oud maar gaan voor mij eeuwig verbonden blijven met de geboorte van Florian. Ze hebben mij namelijk voor een groot stuk door de weeën heen geholpen. Ik kan nog altijd het koude ijzer van de rand van het bed voelen als ik de liedjes beluister. Ze stonden op onze Spotify playlist en wat een geluk dat mijn man zijn iPhone bijhad.

2. Arcade Fire – Reflektor

Ik ben al langer fan van The Arcade Fire. Alles wat zij uitbrengen vind ik gewoon goed. Het album Reflektor werd weliswaar eind 2013 al uitgebracht maar daardoor ook vooral in 2014 beluisterd.

3. Hozier – Take Me To Church

Kan ik blijven naar luisteren… Misschien vind ik dit wel het lied van 2014…

4. The Mamas & The Papas – California Dreamin’

Deze is zo oud als de straat maar het was voor mij dé herontdekking van 2014. Als kind was ik gek op dit lied. Mijn ouders hadden thuis cd’s liggen met jaren ’60 hits en mijn favoriete bezigheid op zondag was luisteren naar die cd’s. Ik was dit lied eigenlijk helemaal vergeten tot het hier thuis toevallig eens werd afgespeeld. Ik ben er nog steeds gek van.

En nu is het op naar 2015.. “The years go by so fast, let’s hope the next beats the last“. Prettig eindejaar!

Tags: , , , , , , ,